Tips om å få valpen stueren.

Lykke til med din valp.

Animasjon.

Tenner og bitt.

Huskeregler for hundeeiere.

Sommer med hunden.

Flåttbitt.


 

Tips om å få valpen stueren.

 1. Gå ofte ut med valpen, og til absolutt regelmessige tider i de første to - tre ukene. Minsk deretter antallet lufteturer noe. Du gir på denne måten valpen mulighet til å innstille sin kroppsrytme etter faste tider.

 2. Pass på valpen i ti - femten minutter før det er tid for å gå ut, så den ikke gjør fra seg inne fordi den ikke har noe annet å være opptatt av. Unngå også å hisse den opp i denne perioden.

 3. La valpen så ofte som mulig oppholde seg i et rom der det ikke gjør noe om det blir en dam på gulvet.

 4. Gå til samme sted hver gang hunden luftes. Det er en fordel om det er litt beskyttet og ligger noe avsides, så ingenting forstyrrende inntreffer, men etter hvert bør valpen vennes til å gjøre fra seg også på mer ubeskyttede steder.

 5. Ros valpen forsiktig når den tisser, men ikke på en slik måte at den blir avbrutt. Det greier seg å fortelle den med rolig stemme at den er "den flinkeste hunden i verden".

 6. Hvis straff i det hele tatt skal anvendes, begynn da med det på et så sent stadium som mulig, tidligst fire uker etter de første, rosende øvelsene. Introduser straffen gradvis ved først å bebreide forsiktig (bruk kun stemmen), og så skjerpe tonen. Pass på at valpen straffes nøyaktig idet den begynner med sitt "feilsteg", ellers blir ikke virkningen som man hadde ment.


Først når valpen har lært seg det positive i å utrette sine naturbehov ute, kan man lære den at det er forbudt å gjøre inne. Valpen må først lære hva forskjellen består i - etterpå kan man stille krav!


  Sitert fra Norsk Shetland Sheepdog Klubbs Medlemsblad, nr 2/98.
  Sitert fra Norsk Shetland Sheepdog Klubbs Medlemsblad, nr 2/98.

  Tilbake til toppen.

   

  Lykke til med din valp.

  Følgende utsagn er gjengitt fra Leeland Shetland Sheepdogs hefte; "Lykke til med din valp".
  Heftet går mer i dybden, og disse utdragene er ikke nødvendigvis ordrett gjengitt.

bulletNår valpen kommer til deg, forlater den alt det den er kjent med, sin mor, sine varme søsken, sin oppdretters kjente stemme, sin spesielle matkopp, sin spesielle mat...  Legg deg på minnet at din verden er en helt ny verden for din valp.
bulletLa valpen få lov til å bli kjent med sitt nye hjem og sin familie, før venner og kjente kommer på besøk for å se valpen. La de første dagene være forbeholdt valpen og dere selv.
bulletEn liten valp skal ha ro når den vil sove. Dette er meget viktig for at den skal kunne utvikle seg til en trygg og harmonisk hund.
bulletBruk stemmen og tonefallet i oppdragelsen. Husk at det den får lov til som valp - skal den også kunne få lov til som voksen.
bulletDet er lettere å lære en hund å bjeffe enn å få den til å holde opp. Ikke lek så voldsomt at valpen viser sin glede ved voldsom bjeffing.
bulletDet nytter lite å løpe etter en valp for å få den inn. Lokk på den og gi den en liten bit hundesjokolade når den kommer. Den lærer fort om du legger opp til en oppdragelse som virker lystbetont for den.

 

bulletHusk på at "skjenn" alltid skal etterfølges av ros - det er ikke oppdragende for en valp å avslutte en handling med skjenn.
bulletHelt fra starten av bør valpen vennes til å ha på halsbånd. Kun korte stunder om gangen - den skal ikke ha halsbånd på til daglig. Den skal ikke trekkes med når den går i bånd, men lokkes med i slakt bånd. Når valpen har forstått at et lite rykk i båndet betyr "kom", skal den følge med.
bulletEn liten valp skal ikke overmosjoneres. Kun korte turer de første ukene.
bulletValpens seng må plasseres på et rolig sted i huset, og soveplassen skal være trekkfri. Om den skal sove alene vil den la høre fra seg. La den få ha det teppet hos seg som den hadde med fra oppdretter. dette vil bringe med seg kjent lukt for den. Det er viktig at valpen har lekt fra seg og er trett. Svært mange velger å ha valpen ved siden av sin egen seng de første nettene. Når valpen våkner og begynner å pipe, vil den roe seg ganske snart om du stikker hånden ned til den og beroliger den. Ikke snakk til den.
bulletRen vannkopp med friskt vann skal alltid stå fremme.

 

bulletMat skal aldri bli stående fremme. Dersom valpen ikke vil ha det måltidet du setter frem til den, skal du ta bort matkoppen etter en halv time. Annen mat skal ikke gis før til neste måltid.
bulletKosemat: en tørr brødskalk, gulrot, knekkebrød, hundekjeks.
bulletBruk fornuft i foringen - en tykk hund er ikke en lykkelig hund.
bulletLangkornet kokt ris er bra mot diaré. Enkelte valper kan få løs mage av melk.
bulletAlle valper og unghunder bør gis markekur. Banmint pasta fås reseptfritt på apotek.
bulletHåret under potene må trimmes, og klørne må klippes jevnlig. Klipp heller to små klipp, enn å klippe for mye. Vær vennlig men bestemt - det er du som er sjefen - klørne skal klippes.

 

bulletValpen må ikke overbeskyttes. Det er viktig at den blir kjent med andre mennesker og at den får treffe andre hunder (når disse er vaksinerte og friske).
bulletNår valpen er ca tre måneder skal den vaksineres. Før dette skal den ikke tas med til spesielle lufteplasser for hunder.
bulletNår hunden er kommet i gang med en røyteperiode, første gang ca et år gammel, kan den med fordel gis et bad. Dette vil sette fortgang på røytingen. Ved daglig kamming i denne perioden vil man fortere bli kvitt den løse pelsen.
bulletSøle kan man lett dusje av med rent vann. Sett hunden i badekaret og bruk lunkent vann i hånddusjen.
bulletDet er viktig at valpen lærer seg til å forstå at det er du som skal bestemme, men den må også få utvikle sitt eget jeg. Det er i valpe/unghundtiden din hund tar form - det er for sent å begynne oppdragelsen når hunden er blitt voksen.

   

Tilbake til toppen.

Tenner og bitt.

bullet

Kontroller tennene og bittet på hunden din med jevne mellomrom. Start med dette allerede når hunden er valp. Da vil den være vant med at noen ser på tennene.

bullet

Enkelte ganger er det nødvendig at veterinæren kikker i munnen på hunden.

bullet

Skal hunden på utstilling, dette gjelder både eksteriør og lydighet, er det en del av bedømmelsen at hunden er tilgjengelig for dommeren til å se på bittet.


Sitert fra Norsk Shetland Sheepdog Klubbs Medlemsblad, nr 2/98.

Tilbake til toppen.

 

Huskeregler for hundeeiere.

bulletHunden liker ikke kald mat. Ikke har den godt av det heller. Likevel skal åpnet hermetikk oppbevares tildekket i kjøleskapet. Husk å ta maten ut av kjøleskapet en halv time før servering.
bulletHunden trenger ro under måltidet og en times tid etter. Ta gjerne en luftetur med hunden etter at den har hvilt en stund, men unngå voldsom lek eller hardt arbeid.
bulletKlapp aldri en fremmed hund som gnager eller spiser på et ben. Selv rolige hunder kan bli sinte av det.
bulletGi hunden en fast spiseplass, og server maten til faste tider. Regelmessighet gjør den trygg, og gir bedre fordøyelse.
bulletGi hunden egne mat- og vannskåler. Vask dem etter hvert måltid. Hvis du en gang i blant gir hunden middagsrester, så la den ikke slikke tallerkenen. Legg heller maten på hundens egen matskål.

bulletLa alltid friskt vann stå fremme. En hund som spiser mye tørrfór trenger mer vann enn en som får ferskmat eller boksemat.
bulletEn voksen hund bør luftes 3 - 4 ganger om dagen. Dessuten trenger den mosjon. Hvor mye avhenger av rasen.
bulletHunden trenger også mentale utfordringer. Sett av tid til aktivitet, lek, dressur o.l.
bulletLær hunden å gjøre fra seg på faste plasser. Ikke la den gjøre det på fortau, i sandkasser eller grøntområder avsatt for mennesker. Ta med plastpose og gjør rent etterpå.

bulletLa hunden bli hjemme når du skal handle. Det er ikke morsomt å sitte bundet utenfor butikken.
bulletMange mennesker er redde for hunder. La ikke hunden din hilse på fremmede som ikke selv tar initiativet.
bulletDet anbefales et kurs i hverdagsdressur. Spør din lokale hundeklubb, eller NSSK's klubbkontakt hvis dette finnes i ditt distrikt.
bulletI bilen er hundens plass i baksetet eller i lasterommet på stasjonsvognen.
bulletHunder kan bli reisesyke. Reisesyktabletter får du reseptfritt på apotek.

Sitert fra Norsk Shetland Sheepdog Klubbs Medlemsblad, nr 3/97.

Tilbake til toppen.

 

Sommer med hunden.

Her er noen oppsummeringer av hva som bør passes på om sommeren:

 1. Sjekk vaksinasjonsattesten. Revaksinering bør kanskje foretas.
 2. Hunder blir fort overanstrengte i høy temperatur. Det er derfor viktig å ta mosjonsturene tidlig eller sent på dagen, da det er kjøligst. Unngå sykkelturer i varmen. Det er direkte farlig, og du merker kanskje ikke at hunden legger inn protest før det er for sent.
 3. Kast aldri en hund ut i vannet hvis den ikke selv ønsker å bade. Resultatet kan bli vannskrekk. Ved bading i saltvann må pelsen skylles i rent vann etterpå, for å unngå kløe.
 4. Be din veterinær om resept på Prednisolon, slik at dette i tilfelle kan gis med en gang ved huggormbitt. Bær hunden tilbake. Oppsøk veterinær straks.

 5. Stikk fra veps eller bier. Prednisolon kan også gis i slike tilfeller. Stikk i munn- og halsregionen kan være direkte farlig. Undersøk pelsen daglig for å se om hunden har flått.
 6. La aldri en hund sitte i varm bil. Sørg for lufting. Ta helst hunden ut.
 7. Ved utenlandsturer er det kun Sverige som ikke krever attest eller andre vaksiner.
 8. Må hunden settes i kennel må slik plass bestilles i god tid. Sjekk stedet på forhånd.


Sitert fra Norsk Shetland Sheepdog Klubbs Medlemsblad, nr 2/97.

Tilbake til toppen.

 

Flåttbitt.

Er man så uheldig å få flått på hunden, er det viktig å fjerne denne så fort som mulig. Det er også viktig å gjøre dette riktig:

bullet

Bruk ikke oljer, fett, neglelakk, bensin eller lignende. Disse preparatene får ikke flåtten til å løsne raskere.

bullet

Ta tak så nærme huden som mulig og dra ut flåtten. Å vri med eller mot klokka har ingen virkning. Munndelen er ikke gjenget! Hovedsaken er raskt å få bort flåtten.

bullet

Vær forsiktig så du ikke klemmer inn smittestoffene i hunden. Om den myke delen av flåtten klemmes, kan kroppsvæsker fra flåtten komme inn i såret.

bullet

Vask bittstedet med desinfeksjonsmiddel når flåtten er fjernet.

bullet

Hvis du synes det er vanskelig å få tak i flåtten, finnes det flåttfjernere å få kjøpt, bl.a. på apotek.

bullet

Etter et flåttbitt er det viktig å følge med om det oppstår infeksjon. Da må denne raskt helbredes med antibiotika, for å unngå at hunden blir syk.

Sitert fra Norsk Shetland Sheepdog Klubbs Medlemsblad, nr 2/97.

Steinars kommentar: Vår erfaring med middel mot flåttbitt er at hundene klør voldsomt av middelet, 
og at dette ser ut til å være mer plagsomt enn å få plukket av en og annen flått. 
Men det forutsetter jo at man ofte går over hundens hud/pels for å finne eventuell flått.

Tilbake til toppen.